Verlicht uw werk, zorg voor optimale led verlichting in uw tandartspraktijk

Wij staan voor compromisloze kwaliteit in dentale werkplekverlichting. De specifieke behoefte aan licht op de werkplek van tandarts, orthodontist, mondhygiënist, kaakchirurg, implantoloog, tandtechnieker of tandprotheticus staat bij ons centraal.

Om prettig en ontspannen te kunnen werken, is de juiste praktijkverlichting van essentieel belang. Het verhoogt uw productiviteit, draagt bij aan de gezondheid van u en uw werknemers en creëert zodoende een comfortabele werkomgeving.

Veel voorkomende klachten als gevolg van verkeerde werkveldverlichting:

 1. branderige ogen
 2. vermoeidheid
 3. concentratie problemen
 4. niet goed kleur kunnen bepalen
 5. slechte contrast weergave

Om een juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk Dentled in uw praktijk te ervaren. Zo kunt u een goed vergelijk maken met uw huidige verlichting en het unieke spectrum van Dentled ervaren.

Geldende verlichtingsrichtlijnen voor tandartsen

Voor goede werkplekverlichting van een tandarts kan men de verhouding van 10 : 1 : 0,5 gebruiken. Dit als verhouding tussen de verlichting van de mondholte met de operatielamp (20.000 lux voor de tandartslamp, zoals we veelal zien gebruiken, nieuwere led operatielampen hebben vaak zelfs de mogelijkheid van hogere standen van 20.000-45.000 lux ), de directe omgeving van de mond (2.000 lux) en de verlichtingssterkte in de rest van de behandelkamer (800 tot 1.000 lux). 

Voor het behalen van de luxwaarde (lichtsterkte op werkhoogte) op basis van de geldende richtlijnen voor tandarts behandelkamers zoals aangegeven in onderstaand schema adviseren wij plaatsing van lichtlijnen of een U-vorm. Hiermee garanderen wij met Dentled 2000 lux rond het hoofdsteuntje in de behandelstand en een optimale lichtverdeling.

DentLed volspectrumdaglicht kenmerkt zich door:

 • het feit dat zij voldoen aan de verlichtingsnorm NEN – EN 12464-1 voorgeschreven geldend voor “Precisiewerk met fijne details”

 • een minimale lichtopbrengst van de voorgeschreven 2000 lux op uw werkplek (hoofdsteun van de behandelstoel in behandelpositie)

 • dat zij de optimale verlichting van de personeelsrouting in een tandartspraktijk kunnen geven

 • de toepassing van trillingvrije drivers, uw ogen hoeven daardoor de hinderlijke 50 hertz (knipperingen) niet te absorberen

 • eigenschappen die minder vermoeidheid veroorzaken aan uw ogen

 • geen onbehagelijke verblinding  dankzij  UGR  >19

 • hoge lichtopbrengst dankzij hoge lumen watt verhouding

 • kleurtemperaturen: 4900-5700 K daglicht

 • hoge CRI/RA waarde van 95+ voor optimale kleurbepaling

Dentled behandelkamer M

oor een lichtkleurige behandelkamer van c.a. 16/20 vierkante meter met een plafondhoogte van 2.4/2.6 meter wordt met zes 50 Watt Dentled daglicht panelen gewerkt. De daglicht panelen worden als U-vorm of lichtlijn opstelling rond de behandelstoel in het systeem plafond geplaatst. De juiste lichtsterkte op de werkvloer en bij de hoofdsteun ( 2000 lux )wordt hier mee behaald. Naast de U-vorm opstelling kan u in overleg ook andere opstellingen kiezen. – Afmeting: 595×595 & 1195×295 (standaard Europese systeem plafondmaten, met uitzondering Duitsland) Het is belangrijk dat u het licht ervaart om een goede keuze te kunnen maken voor uw praktijk en werkplek. Dentled of uw dealer kan uw praktijk bezoeken voor een lichtmeting en demo. Het is natuurlijk ook mogelijk om in de showroom van de dealer het licht te ervaren.

Dentled behandelkamer M-Sky

Voor een lichtkleurige behandelkamer van c.a. 16/20 vierkante meter met een plafondhoogte van 2.4/2.6 meter wordt met zes 50 Watt Dentled panelen welke als U-vorm opstelling rond de behandelstoel wordt geplaatst de juiste lichtsterkte op de werkvloer (luxwaarde) gehaald. Behandelkamer Dentled opstelling aangevuld met een prachtige dakraam simulatie van 4 of 6 panelen. Deze haarscherpe fotoled panelen zijn speciaal voor dentale werkplekken ontworpen. Het lage Wattage van 12 Watt voorkomt blauw licht in de behandelkamer, standaard voorzien van flikkervrije drivers en speciale anti reflectiecoating; eigenschappen die minder vermoeidheid veroorzaken aan uw ogen. De fotoled dakraamsimulatie is een prachtige beleving en de perfecte afleiding voor kinderen en angst patiënten. Naast de U-vorm opstelling kan men ook voor twee ingebouwde lichtlijnen naast de behandelstoel kiezen. Voor de keuze van een bestaande behandelkamer met systeemplafond is het belangrijk te bepalen of de behandelstoel in het hart van systeemplafondprofiel (afb.3) of juist in het hart van de systeemplafondtegel is gepositioneerd (afb. 1,2&4). Afmeting: 595×595 & 1195×295 (standaard Europese systeem plafondmaten, met uitzondering Duitsland)

Dentled behandelkamer U

Voor een lichtkleurige behandelkamer van c.a. 16/20 vierkante meter met een plafondhoogte van 2.4/2.6 meter wordt met een U-vorm PVU Dentled directe/ indirecte de juiste lichtsterkte op de werkvloer (luxwaarde) gehaald. Het directe/ indirecte licht geeft een optimale lichtverdeling via wanden en plafond. Voor behandelkamers met een hoger plafond en of donkere wanden en vloer bestaat de mogelijkheid de PVU U-vorm van meer output te voorzien waardoor de 2000 lux op de werkplek gegarandeerd blijft. Standaard voorzien van batterijloze dimmer Naast de standaard Ral kleur 9006 ook leverbaar in Ral kleur naar keuze eventueel voorzien van structuur Jaarlijkse automatische aanpassing van output terugloopcompensatie waardoor de lichtsterkte nooit terugloopt

Dentled behandelkamer U-Sky

Voor een lichtkleurige behandelkamer van c.a. 16/20 vierkante meter met een plafondhoogte van 2.4/2.6 meter wordt met een U-vorm PVU Dentled direct indirect de juiste lichtsterkte op de werkvloer (luxwaarde) gehaald. Het directe/ indirecte licht geeft een optimale lichtverdeling via wanden en plafond. Voor behandelkamers met een hoger plafond en of donkere wanden en vloer bestaat de mogelijkheid de PVU U-vorm van meer output te voorzien waardoor de 2000 lux op de werkplek gegarandeerd blijft. Standaard met batterijloze dimmer Naast de standaard Ral kleur 9006 ook leverbaar in Ral kleur naar keuze eventueel voorzien van structuur Jaarlijkse automatische aanpassing van output terugloopcompensatie waardoor de lichtsterkte nooit terugloopt Behandelkamer U opstelling aangevuld met een prachtig dakraam met simulatie van 4 of 6 panelen. Deze haarscherpe fotoled panelen zijn speciaal voor dentale werkplekken ontworpen. Het lage Wattage van 12 Watt voorkomt blauw licht in de behandelkamer, standaard voorzien van flikkervrije drivers en speciale anti reflectiecoating; eigenschappen die minder vermoeidheid veroorzaken aan uw ogen. De fotoled dakraam met simulatie is een prachtige beleving en de perfecte afleiding voor kinderen en angstpatiënten.

Dentled behandelkamer L

Voor een lichtkleurige behandelkamer van c.a. 20/25 vierkante meter met een plafondhoogte van 2.4/2.6/3.5 meter wordt met twee lichtlijnen PVL Dentled directe/ indirecte de juiste lichtsterkte op de werkvloer (luxwaarde) behaald. Dit licht geeft een optimale lichtverdeling via wanden en plafond. Voor behandelkamers met een hoger plafond en of donkere wanden en vloer bestaat de mogelijkheid de PVL lichtlijnen van meer output te voorzien waardoor de 2000 lux op de werkplek gegarandeerd blijft. Standaard voorzien van batterijloze dimmer Naast de standaard Ral kleur 9006 ook leverbaar in Ral kleur naar keuze eventueel voorzien van structuur. Jaarlijkse automatische aanpassing van output terugloopcompensatie waardoor de lichtsterkte nooit terugloopt.

Dentled behandelkamer B

Voor een lichtkleurige behandelkamer van c.a. 10/12 vierkante meter met een plafondhoogte van 2.4/2.6 meter wordt met een mono BRD 3×50 Watt Dentled direct/ indirect de juiste lichtsterkte op de werkvloer (luxwaarde) behaald. Het directe/ indirecte licht geeft een optimale lichtverdeling via wanden en plafond. Voor een juiste lichtverdeling bij grotere behandelkamers adviseren wij plaatsing van een of meer Dentled panelen (in of opbouw 50 Watt). Naast de standaard Ral kleur 9006 ook leverbaar in Ral kleur naar keuze, eventueel voorzien van structuur. Let op! Bij het maken van een keuze voor (bestaande) behandelkamers is het belangrijk rekening te houden met de positie van een eventuele plafond-gemonteerde operatielamp en de positie van het systeemplafond ten opzichte van de behandelstoel. De directe/ indirecte verlichting wordt doorgaans op 220 cm. van de vloer afgehangen. Vanzelfsprekend houden wij bij plaatsing rekening met de hoogte van de röntgenbuisarm en de reikwijdte van de operatielamp.

Volspectrum daglicht

De juiste verlichting verhoogt uw productiviteit, draagt bij aan de gezondheid van u en uw werknemers en creëert daardoor een comfortabele werkomgeving. Voor optimale werkplekverlichting van een tandtechnieker of tandprotheticus kan men uitgaan van een luxwaarde van minimaal 1600 aan de werktafel. Het omgevingslicht dient c.a. 800 lux te bedragen. Kleurbepaling is van groot belang waardoor een CRI of RA van 90+ een vereiste is. Boven de werktafel van een tandtechnieker of een tandprotheticus bestaat de mogelijkheid van het plaatsen van lichtlijnen welke volledig custom made worden vervaardigd in onze fabriek. In een kleurbepalingsruimte kunnen gelijke typen armaturen worden gebruikt. Alle armaturen worden voorzien van hoogwaardige componenten van uitsluitend A-merken zoals Meanwell en Philips, standaard voorzien van Dentled volspectrumdaglicht.

Dentled behandelkamer K (kaakchirurg)

Voor behandel/ operatiekamers ten behoeve van kaakchirurgische handelingen dient een hogere luxwaarde gerealiseerd te worden dan bij tandartsbehandelkamers. Dit omdat de operatielampen van een kaakchirurg (bijvoorbeeld Dr. Mach) aanzienlijk meer licht geven dan die van een tandarts. Vaak werkt een kaakchirurg met een luxwaarde van 30.000-100.000 lux. Wij adviseren daarom een luxwaarde van het omgevingslicht van c.a. 3000-4000 lux. Voor een lichtkleurige behandelkamer van c.a. 20/25 vierkante meter met een plafondhoogte van 2.4/2.6 meter adviseren wij plaatsing van acht tot tien 50 Watt Dentled daglicht panelen. De daglicht panelen worden als U-vorm of lichtlijn opstelling rond de behandelstoel in het systeem plafond geplaatst. Gependelde lichtlijnen of U-vormen worden vanuit hygiëne oogpunt afgeraden. – Afmeting: 595×595 & 1195×295 (standaard Europese systeem plafondmaten, met uitzondering Duitsland)